Acids Bases and Salts MCQ Class 10

Acids Bases and Salts MCQ’s with Answers Class 10

Q1. All acid generate hydrogen gas by reacting with:

  1. Metals
  2. Neutralization
  3. Hydroxide
  4. Sodium hydroxide

Ans. Metals

Q2. The strength of acids and bases depends on the number of:

  1. H+ ions and OH ions
  2. H+ ions
  3. OH+ ions
  4. both (a) and (b)

Ans. H+ions and OH ions

Q3. the common name of the compound CaOCl2 is:

a) Calcium Hydroxide

b) Calcium Oxide

c) Calcium Hypochlorite

d) Crystallization

Ans. Calcium Hypochlorite

Q4. What is the formula of sodium carbonate:

  1. NaO
  2. Na2CO3
  3. Na5P3O10
  4. Na2SiO3

Ans.Na2CO3

Q5. What is the name of CaSO4 :

a) lead sulphide

b) calcium oxide

c) copper sulphate

d) calcium sulphate

Ans. Calcium sulphate

Q6. What is the symbol of hydrogen:

a) O

b) H 

c) C

d) Li

Ans. H

Q7. when an acid reacts with metal hydrogen gas is:

a) sodium hydroxide

b) called crystallization

c) evolved the corresponding salt

d) sodium hydrogen carbonate

Ans. Evolved the corresponding salt

Q8. bleaching powder is represented as :

a) CaOCl2

b) CaSO4

c) CuSO4

d) CaSO

Ans. CaOCl2

Q9. bleaching powder is used-

a) to make drinking water

b) as an oxidising agent in many chemical industries

c) in soda acid fire extinguishers

d) both (a) and (b)

Ans. Both (a) and (b)

Q10. recrystallization of sodium carbonate gives:

a) washing soda

b) hydrogen carbonate

c) baking soda

d) ammonium chloride

Ans. Washing soda

Leave a Reply

%d bloggers like this: