Carbon and its Compounds MCQ Class 10

Carbon and its Compounds MCQ with Answers Class 10

Q1. What is the atomic number of calcium and potassium?

a)19,20

b)20,19

c)18,11

d)13,12

Ans.20,19

Q2. Calcium starts floating because the :

a) bubble of hydrogen gas and stick to the surface of the metal

b) most non-metals produce acidic oxides when dissolved in water

c) chemical properties of metal

d) anode and the electrode used with the dilute sulfuric acid

Ans. Bubble of hydrogen gas and stick to the surface of the metal.

Q3. Which is the most reactive metal?

a) aluminium

b) potassium

c) magnesium

d) sodium

Ans. Sodium

Q4.Which is the melting point of NaCl

a)981

b)1074

c)2850

d)887

Ans. 1074

Q5. ore mines from the earth are usually contaminated with large amounts of impurities such as soil, sand etc are called:

a) galvanization

b) calcination

c) gangue

d) corrosion

Ans. gangue

Q6. What are alloys?

a) a mixture of metal solid solution

b) an alloy of copper and zinc and bronze is an alloy of copper and tin are not a good conductor of electricity varies copper is used for making electrical circuits.

c) a mixture of metallic solid solution

d) the metal is Mercury and the alloy is known as amalgam

Ans. A mixture of metallic solid solution.

Q7. Give two examples of non-metals

a) iron and copper

b) gold and silver

c) hydrogen and carbon

d) sodium and lead

Ans. Hydrogen and carbon

Q8. Metals in their pure state have a shining surface. This property is called:

a) metal oxide

b) metallic lustre

c) atmospheric oxides

d) basic oxide

And. metallic lustre.

Q9. Metal+water →

a) Metal + Metal oxide

b) Metal oxide + water

c) metal oxide+ hydrogen

d) water+metal hydroxide

Ans.metal oxide + hydrogen

Q10. what is the atomic number of 17:

a) helium

b) sulphur

c) chlorine

d) neon

Ans. Chlorine

Q11. The atomic number of chlorine is

a)15

b)18

c)17

d)20

Ans.17

Q12. What is the full form of CNG

a) compressed national gas

b) compressed natural gas 

c) compounds of natural gas

d) carbon natural gas

Ans. Compressed natural gas

Q13. Methane has a formula that is:

a) NH3

b) OH

c) CH4

d) CO2

Ans.CH4

Q14. Such bonds which are found by the sharing of an electron pair between two atoms are known as________ bonds.

a)carbon

b)the

c) covalent

d)strong

Ans.covalent

Q15.  The two characteristic features are seen in carbon that is tetravalency and catenation put together give rise to a ______number.

a) large

b) huge

c) Low

d) organic

Ans.large

Q16. What is the formula of functional group is alcohol:

a)-Cl

b)-O

c)-OH

d)-CH

Ans.-OH

Q17. Halo alkane is suffix/prefix:

a) suffix

b) prefix

c) none of above

d) both of them

Ans. Prefix

Q18. Ethane is the molecular formula C2 H6 has:

a) 10 covalent bonds 

b) 5 covalent bonds

c) 9 covalent bonds

d) 7 covalent bonds

Ans.7 covalent bonds

Q19. Carbon forms covalent bonds with itself and other elements such as____,____,___,___,____.

a) oxygen, nitrogen ,potassium, Phosphorus,fluorine 

b) hydrogen ,lithium ,beryllium ,helium, sodium

c) hydrogen, oxygen ,sulphur ,nitrogen ,and chlorine

d) magnesium, aluminium ,calcium ,sulphur, neon

Ans. hydrogen, oxygen, sulphur, nitrogen, and chlorine

Q20.Ethanol is a liquid at:

a) alcohol

b) alcoholic drinks

c) room temperature

d) melting and boiling points

Ans. Room temperature.

Leave a Reply

%d bloggers like this: