Democracy and Diversity MCQ Class 10

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers

Q1. 1968 Olympics were held at

  1. Britain
  2. New York
  3. Mexico City
  4. Japan

Ans. Mexico City

Q2. Descendants of Africans who were brought into America as slaves between 17th and early 19th century were known as

  1. Afro – Asian
  2. African – American
  3. Anglo – Indians
  4. None of the above

Ans. African – American

Q3. US athletes who showed their resentment against social discrimination policy of the US

  1. Tommie Smith and John Carlos
  2. Peter Norman and John Carlos
  3. Tommy Smith and Peter Norman
  4. Tommie Smith, John Carlos and Alexis Vega

Ans. Tommie Smith and John Carlos

Q4. Found guilty for Violating Olympic spirit by making an political statement

  1. Johan Carlos
  2. Tommie Smith
  3. Both Johan Carlos and Tommie Smith
  4. None of these

Ans. Both Johan Carlos and Tommie Smith

Q5. Who blamed Carlos and Smith for violating them.

Olympic spirit by making political statements:

  1. Olympic Association of America
  2. Olympic Association of Africa
  3. The International Olympic Association
  4. Association of Athletes

Ans. The International Olympic Association

Q6. On the basis of Social difference Northern

Ireland and The Netherland both were predominantly

Christian but divided between ________ and ________.

  1. African and American
  2. Catholics and Protestants
  3. American and Australian
  4. None of the above

Ans. Catholics and Protestants

Q7. In Northern Ireland the Catholic were represented

by nationalist parties who demanded that Northern Ireland be unified with the __________, a predominantly Catholic country:

  1. Democratic Ireland
  2. Catholic of Ireland
  3. Republic of Ireland
  4. None of the above

Ans. Republic of Ireland

Q8. Which governing system suggests that the best way is to fight for recognition and accommodate diversity:

  1. Democracy
  2. Bureaucracy
  3. Socialism
  4. Communalism

Ans. Democracy

Q9. Civil Rights Movement in the USA (1954-1968) refers to :-

  1. The Black Power movement emerged in 1966 and lasted till 1975, which was a more militant anti – racist movement.
  2. The International Olympic Association held Carlos and Smith guilty of violating the Olympic spirit by making a political statement. 
  3. who were brought into America as slaves between the 17th century and early 19th century.
  4. A set of events and reform movements aimed at abolishing legal racial discrimination against African-Americans.

Ans. A set of events and reform movements aimed at abolishing legal racial discrimination against African-Americans.

Q10. Tommie Smith and John Carlos, when they

received their medals wearing __________ to represent Black Poverty:

  1. Black Shoes without Socks
  2. Black Socks and no Shoes
  3. White Shoes without Socks
  4. White Socks and no Shoes

Ans. Black Socks and no Shoes

Q11. In which year did Saint John State University install a 20-foot-high sculpture representing the protest by Tommy Smith and John Carlos:

  1. 1954
  2. 2005
  3. 1968
  4. 2015

Ans. 2005

Q12. Choose the correct sentences from the following:

  1. Democracy does not involve competition among various political parties.
  2. Democracy can make social divisions into political divisions.
  1. Only 1 is correct
  2. Only 2 is correct
  3. Both 1 and 2 are correct
  4. Neither 1 nor 2 is correct

Ans. Only 2 is correct

Q13. What was the population of Roman Catholics and

Protestants in Northern Ireland:

  1. 44 percent and 53 percent
  2. 53 percent and 44 percent
  3. 51 percent and 44 percent
  4. 42 percent and 53 percent

Ans. 44 percent and 53 percent

Q14. In how many countries does Yugoslavia disintegrate due to religious and ethnic political competition:

  1. 2 Countries
  2. 4 Countries
  3. 5 Countries
  4. 6 Countries

Ans. 6 Countries

Q15. When does social division occurs :

  1. It occurs when two people fight with each other and register a complaint in the police station.
  2. It occurs when separation of a work process into a number of tasks, with each task performed by a separate person or group of persons. 
  3. Social division takes place when some social differences overlap with other differences.
  4. It refers to regular patterns of division in society that are associated with membership of particular social groupings.

Ans. Social division takes place when some social differences overlap with other differences.

Q16. Dealing with social divisions in which of the following statements is correct about democracy?

  1. In a democracy it is possible for communities to voice their grievances in a peaceful manner.
  2. Democracy always leads to disintegration of society on the basis of social divisions.
  3. Due to political competition in a democracy, social divisions get reflected in politics.
  1. (1) and (2) is correct and (3) is incorrect
  2. (1) and (3) is correct and (2) is incorrect
  3. All of the above statements are correct.
  4. All of the above statements are incorrect.

Ans. (1) and (3) is correct and (2) is incorrect

Q17. Which of these sentences is correct?

  1. The Catholics in Northern Ireland were represented by Nationalist parties in New York.
  2. The Republic of Ireland was predominantly a Mexico! country.
  3. They demand Northern Ireland should be unified with the Republic of Ireland.
  4. The Black Power in the USA (1954-1968) refers to a set of events and reform movements aimed at abolishing legal racial discrimination against African-Americans.

Ans. They demand Northern Ireland should be unified with the Republic of Ireland.

Q18. Democracy is better because it 

  1. Promotes equality among citizens
  2. Enhances dignity of the individual
  3. Improves quality of decision making
  4. All of the above statement

Ans. Promotes equality among citizens

Q19. In dealing with social divisions, which one of the following statements is NOT correct about democracy?

  1. Democracy always leads to the disintegration of society on the basis of social divisions.
  2. In a democracy, it is possible for communities to voice their grievances in a peaceful manner.
  3. Democracy is the best way to accommodate social diversity.
  4. A.Due to political competition in a democracy, social divisions get reflected in politics.

Ans. Democracy always leads to the disintegration of society on the basis of social divisions.

Q20. Consider the following three statements.

  1. Social divisions take place when social differences overlap.
  2. It is possible that a person can have multiple identities.
  3. Social divisions exist in only big countries like India.

Which of the statements is/are correct?

  1. 1 and 2 is correct
  2. 2 and 3 is correct
  3. 1 and 3 is correct
  4. All of the above statement is correct

Ans. 1 and 2 is correct

Q21. ______________ social differences create possibilities of deep social divisions and tensions. ______________ social differences do not usually lead to conflicts.

  1. Exclusionist and Inclusive
  2. Exclusionist and legislative
  3. Inclusive and Conscious
  4. None of the above

Ans. Exclusionist and Inclusive

Leave a Reply

%d bloggers like this: