Popular Struggles and Movements MCQ Class 10

Q1. Nepal witnessed an extraordinary popular movement in 

  1. March 2005
  2. April 2006
  3. March 2007
  4. April 2008

Ans. April 2006

Q2. Assertion : Nepal witnessed an extraordinary popular movement in April 2006. 

Reason : The movement was aimed at restoring democracy.

  1. Both Assertion and Reason are true and Reason is the correct explanation of Assertion.
  2.  Both Assertion and Reason are true but Reason is not the correct explanation of Assertion.
  3. Assertion is true but Reason is false.
  4. Assertion is false but Reason is true.

Ans. Both Assertion and Reason are true and Reason is the correct explanation of Assertion.

Q3.Who has accepted this transition from absolute monarchy to constitutional monarchy, was killed in a mysterious massacre of the royal family in 2001.

  1. King Gyanendra
  2. King Bolivia
  3. King Birendra
  4. None of the above

Ans. King Birendra

Q4. The movement of April 2006 was aimed at regaining popular control over 

  1. The king from the government.
  2. The people from the government.
  3. The people from the king.
  4. The government from the king.

Ans. The government from the king.

Q5. All the major political parties in the parliament formed a 

  1. Five Party Alliance (FPA)
  2. Six Party Alliance (SPA) 
  3. Seven Party Alliance (SPA) 
  4. Eight Party Alliance (EPA)

Ans. Seven Party Alliance (SPA) 

Q6. Which of the following statements is incorrect regarding ‘Maoists’ :

  1. Those communists who believe in the ideology of Mao, the leader of the Chinese Revolution.
  2. They seek to overthrow the government through an armed revolution so as to establish the rule of the peasants and workers.
  3. They stuck to their demands for restoration of parliament, power to an all-party government and a new constituent assembly.
  4. None of the above.

Ans. They stuck to their demands for restoration of parliament, power to an all-party government and a new constituent assembly.

Q7. The number of protesters reached between 

  1. two and four lakhs on 21 April
  2. three and five lakhs on 21 April
  3. three and four lakhs on 21 April
  4. four and six lakhs on 21 April

Ans. three and five lakhs on 21 April

Q8. The leaders of the movement rejected the half-hearted concessions made by the 

  1. King
  2. Government
  3. People
  4. All of these

Ans. King

Q9. On 24 April 2006, the last day of the ultimatum, The SPA chose _____________ as the new Prime Minister of the interim government. 

  1. Gyanendra Bolivia 
  2. Birendra Bolivia
  3. Girija Prasad Koirala
  4. None of these

Ans. Girija Prasad Koirala

Q10. Which one of the following statements is correct regarding “Bolivia country” ?

  1. Bolivia is a poor country in Latin America. 
  2. Bolivia is a rich country in Latin America.
  3. Bolivia is a federal country in America.
  4. Bolivia is the strongest country in Latin America.

Ans. Bolivia is a poor country in Latin America.

Leave a Reply

%d bloggers like this: