A Letter to God MCQ Class 10

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 1 A Letter to God with Answers

Ch- 1  A Letter to God

Choose the correct option:-

1. Where was Lencho’s house situated?

  1. Bottom of the hill
  2. Top of a hill
  3. Top of a plateau
  4. In a city

Ans-(b) Top of a hill

2. What was the only thing that the Earth needed according to Lencho?

  1. A shower
  2. A snowfall
  3. Strong winds
  4. Sunlight

Ans-(a) A shower

3. Where did Lencho expect the downpour to come from?

  1. North
  2. North-east
  3. North-west
  4. South-east

Ans-(b) North-east

4. What did Lencho compare the large raindrops with?

  1. Silver coins
  2. Pearls
  3. Diamonds
  4. New coins

Ans-(d) New coins

5. Which crop was growing in Lencho’s fields?

  1. Corn
  2. Barley
  3. Rice
  4. None of the above

Ans-(a) Corn 

6. What destroyed Lencho’s fields?

  1. Heavy rainfall
  2. Hailstorm
  3. Landslide
  4. Flood

Ans-(b) Hailstorm

7. The field looked as if it were covered in _____.

  1. Salt
  2. Locusts
  3. Sugar
  4. Ice

Ans-(a) Salt

8. Lencho compared the quantum of damage with 

  1. Attack by rats 
  2. Attack by crows
  3. Plague of locusts
  4. None of the above

Ans-(c) Plague of locusts

9. What was the only hope left in the hearts of Lencho’s family?

  1. Compensation from government
  2. Help from farmer’s association
  3. Help from God
  4. There was no hope left

Ans-(c) Help from God

10. How much money did Lencho ask for?

  1. 100 pesos
  2. 1000 pesos
  3. 10 pesos
  4. 500 pesos

Ans-(a) 100 pesos

11. What was the immediate reaction of the postman on seeing the letter?

  1. Laughed whole heartedly
  2. Cried
  3. Felt sad about what happened
  4. Felt empathetic

Ans-(a) Laughed whole heartedly

12. The postmaster was a fat, amiable man. What is the meaning of amiable?

  1. Rude
  2. Helpful
  3. Friendly
  4. Enthusiastic

Ans-(c) Friendly

13. On seeing the letter, the postmaster was moved by Lencho’s _____.

  1. Unwavering faith
  2. Handwriting
  3. Love for God
  4. Determination

Ans-(a) Unwavering faith

14. Why did the postmaster decide to reply to Lencho’s letter?

  1. He was a good man
  2. He felt empathetic
  3. To preserve Lencho’s faith in God
  4. All of the above

Ans-(c) To preserve Lencho’s faith in God

15. What else did the reply demand apart from goodwill, ink, and paper?

  1. Lost crop
  2. Money
  3. God’s signature
  4. New seeds

Ans-(b) Money

16. How much money was the postmaster able to arrange?

  1. 100 pesos
  2. Nil
  3. 1000 pesos
  4. 70 pesos

Ans-(d) 70 pesos

17. What did the postmaster feel about experiencing Lencho receive the letter?

  1. Contended
  2. Proud
  3. Overwhelmed
  4. All of the above

Ans-(a) Contended

18. Why was Lencho not surprised on seeing the money in the envelope? 

  1. He was too sad to acknowledge it
  2. He had unwavering faith in God 
  3. He was an ungrateful man
  4. None of the above 

Ans-(b) He had unwavering faith in God 

19. How did he feel when he counted the money? 

  1. Grateful 
  2. Joyful
  3. Relieved 
  4. Angry 

Ans-(d) Angry 

20. What did Lencho think of the post-office employees? 

  1. Bunch of crooks 
  2. Rude 
  3. Unhelpful 
  4. Proud 

Ans-(a) Bunch of crooks 

21. What did Lencho ask for in his second letter? 

  1. More money 
  2. Remaining amount and not sent it by mail
  3. Remaining amount and send it my only mail 
  4. He didn’t ask for anything 

Ans-(b) Remaining amount and not sent it by mail

22. What is the irony in this lesson? 

  1. Lencho was sad after the hailstorm even though he was the one waiting for the shower 
  2. Postmaster laughed at Lencho but still helped arrange money for him
  3. Lencho blamed the post office employees who in fact helped him 
  4. There is no irony 

Ans-(c) Lencho blamed the post office employees who in fact helped him

23. What type of conflict does the chapter highlight? 

  1. Conflict between nature and humans 
  2. Conflict among humans 
  3. Conflict among God and nature 
  4. Both 1 & 2

Ans-(d) Both 1 & 2

24. Who is the author of the lesson ‘A Letter to God’? 

  1. G. L. Fuentes 
  2. J. K. Rowling 
  3. William Shakespeare 
  4. Roald Dahl

Ans-(a) G. L. Fuentes 

More

A Letter to God Questions and Answers Class 10

Leave a Reply

%d bloggers like this: