Acids Bases and Salts MCQ Class 10

MCQ Questions for Class 10 Science Chapter-2 Acids Bases and Salts with Answers

Q1. When two or more elements combine together chemically in a fixed ratio of mass, a ____________ is formed.

(a) Acid

(b) Base

(c) Salts

(d) Compound

Ans. Compound

Q2. Which among the following are natural indicators ?

(1) Litmus

(2) Turmeric

(3) Red cabbage extract

(4) Methyl Orange

(5) Phenolphthalein

(a) (1), (2) and (3) are the natural indicators.

(b) (4) and (5) are the natural indicators.

(c) (1), (4) and (5) are the natural indicators.

(d) (2) and (3) are the natural indicators.

Ans. (1), (2) and (3) are the natural indicators.

Q3. Indicator those small change in acidic or basic medium are called

(a) Phenolphthalein indicator

(b) Turmeric indicator

(c) Olfactory indicator

(d) None of these

Ans. Olfactory indicator

Q4. Methyl Orange indicator shows which color in acidic and basic medium ?

(a) Red and Blue

(b) Red and Yellow

(c) No change and Pink

(d) No change and Reddish brown

Ans. Red and Yellow

Q5. Which of the following statements is correct ?

(a) Acids are those substances which produce hydrogen ions, when dissolved in water.

(b) Bases are those substances which produce hydroxide ions, when dissolved in water.

(c) The reaction of an acid with a base is called a neutralization reaction. The products of this reaction are salt and water.

(d) All the above statements are correct.

Ans. All the above statements are correct.

Q6. Which of the following statements is correct regarding “acid reaction with metals” ?

(1) acid reacts with metals to form salt and hydrogen gas.

(2) only those metals which lie above hydrogen in the reactivity series will show this reaction.

(a) (1) is the correct statement

(b) (2) is the correct statement

(c) Both are the correct statements

(d) None of the above

Ans. Both are the correct statements

Q7. What is Alkalis ?

(a) water soluble acids are called alkali.

(b) water soluble bases are called alkali.

(c) water soluble salts are called alkali.

(d) water soluble metalloids are called alkali.

Ans. water soluble bases are called alkali.

Q8. Which of the following properties are correct regarding acid ?

(1) Acids are bitter in taste

(2) Acids turn blue litmus red

(3) Most of the acids are corrosive in nature

(4) Acids when dissolved in water to produce hydroxide ions.

(a) (1) and (2) properties are correct regarding acid.

(b) (3) and (4) properties are correct regarding acid.

(c) (1) and (4) properties are correct regarding acid.

(d) (2) and (3) properties are correct regarding acid.

Ans. (2) and (3) properties are correct regarding acid.

Q9. Which of the following properties are incorrect regarding bases ?

(1) Bases have soul tests.

(2) The solution of bases does not conduct electricity.

(3) Bases are soapy to touch.

(4) Bases turn red litmus blue.

(a) (1) and (2) properties are incorrect regarding bases.

(b) (3) and (4) properties are incorrect regarding bases.

(c) (1) and (4) properties are incorrect regarding bases.

(d) (2) and (3) properties are incorrect regarding bases.

Ans. (1) and (2) properties are incorrect regarding bases.

Q10. Bases react with non-metallic oxide to form salt and water. This is because non-metallic oxides are 

(a) Acidic in nature.

(b) Basic in nature.

(c) Saltic in nature.

(d) None of the above

Ans. Acidic in nature.

Q11. The separation of H+ ions from HCL molecules cannot occur in 

(a) the presence of water

(b) the absence of water

(c) Both of these

(d) None of these

Ans. the absence of water

Q12. The process of dissolving an acid or a base in water is a highly 

(a) exothermic

(b) endothermic

(c) danger 

(d) None of the above

Ans. exothermic

Q13. What is the pH scale ?

(a) it is the device to detect the quantity of acid or base.

(b) it is a scale to measure the quantity of acid or base.

(c) it is a scale for measuring hydrogen ion concentration in a solution.

(d) it is a device to measure the quality of acid and base.

Ans. It is a scale for measuring hydrogen ion concentration in a solution.

Q14. “Pure water blood” is shown in which of the following number of pH scales .

(a) 1

(b) 2

(c) 7

(d) 10

Ans. 7

Q15. Litmus solution is a purple dye, which is extracted from ________, a plant belonging to the division Thallophyta, and is commonly used as an indicator.

(a) lichen

(b) lactic acid

(c) Acidic Plants

(d) base 

Ans. lichen

Q16. In which of the following reactions salt is neutral in nature.

(a) salt is neutral in nature when a strong acid and strong base react  with a PH value of 7.

(b) salt is neutral in nature when a strong acid and weak base react with a PH value less than 7.

(c) salt is neutral in nature when a weak acid and strong base react with PH value more than 7

(d) None of the above

Ans. salt is neutral in nature when a strong acid and strong base react  with a PH value of 7.

Q17. Which of the following is an example of common salt.

(a) Potassium chloride is an example of common salt.

(b) Sodium chloride is an example of common salt.

(c) Bleaching Powder or Calcium Hypochlorite is an example of common salt.

(d) Sodium Carbonate or Washing Soda is an example of common salt.

Ans. Sodium chloride is an example of common salt.

Q18. When electricity is passed through an aqueous solution of sodium chloride ( called brine ), it  decomposes to form ____________.

(a) bleaching powder   

(b) baking soda

(c) washing soda

(d) sodium hydroxide

Ans. sodium hydroxide

Q19. Which of the following is the correct reaction for bleaching powder ?

(a) Ca(OH)₂ + Cl — Ca(OCl)₂ + H₂

(b) Ca(OH)₂ + Cl₂  — CaOCl₂ + H₂

(c) Ca(OH)₂ + Cl — CaOCl₂ + H₂O

(d) Ca(OH)₂ + Cl₂ — CaOCl₂ + H₂O

Ans. Ca(OH)₂ + Cl₂  — CaOCl₂ + H₂O

Q20. Which among the following is correct regarding “uses of bleaching powder”.

(1) It’s used as an oxidizing agent in many chemical industries.

(2) It is used to make drinking water free from germs.

(3) It is used for bleaching cotton and linen in the textile industry.

(4) It is used for bleaching wood pulp and paper factories and for bleaching white cloth in laundry.

(a) (1) and (2) is correct regarding “uses of bleaching powder”.

(b) (2) and (3) are correct regarding “uses of bleaching powder”.

(c) All the above statements are correct regarding “uses of bleaching powder”.

(d) None of the above statements are correct regarding “uses of bleaching powder”.

Ans. All the above statements are correct regarding “uses of bleaching powder”.

Q21. The ______________ is commonly used in the kitchen for making tasty crispy pakoras, etc.

(a) bleaching powder   

(b) baking soda

(c) washing soda

(d) sodium hydroxide

Ans. baking soda

Q22. Which among the following is incorrect regarding uses of washing soda ?

(a) washing soda is used in glass, soap and paper industries.

(b) it is used for removing permanent hardness of water.

(c) washing soda is used in the manufacture of sodium compounds such as borax.

(d) washing soda cannot be used as a cleaning agent for domestic purposes.

Ans. washing soda cannot be used as a cleaning agent for domestic purposes.

Q23. On heating gypsum at 373 k it loses water molecules and becomes calcium sulfate hemihydrate. this is called 

(a) Sodium Carbonate

(b) Sodium Hydroxide

(c) Plaster of Paris

(d) None of these

Ans. Plaster of Paris

Q24. Which of the following statements is incorrect?

(a) neutral solution has a pH of exactly 7.

(b) acidic solution has a pH of less than 7.

(c) basic solution has a pH of more than 7.

(d) none of the above

Ans. none of the above

Q25. Why should plaster of paris be stored in a moisture-proof container?

(a) Because it has a high melting point.

(b) Because plaster of paris has pH less than 7, so it can react with monsters and become a soft substance.

(c) Because plaster of paris absorbs water (moisture) from the environment to form a hard solid substance known as Gypsum.

(d) because plaster of paris is neutral in nature so it cannot react with moisture.

Ans. Plaster of Paris absorbs water (moisture) from the environment to form a hard solid substance known as Gypsum.

Leave a Reply

%d bloggers like this: