Carbon and Its Compounds MCQ Class 10

MCQ Questions for Class 10 Science Chapter-4 Carbon and Its Compounds with Answers

Q1. Ionic compounds have:- 

(a) High melting and boiling points and conduct electricity in solution.

(b) High melting and low boiling points and doesn’t conduct electricity in solution.

(c) Low melting and high boiling points and doesn’t conduct electricity in solution.

(d) Low melting and boiling points and conduct electricity in solution.

Ans. High melting and boiling points and conduct electricity in solution.

Q2. Most carbon compounds are __________ conductor of electricity

(a) good conductor

(b) poor conductor

(c) good as well as a poor conductor

(d) none of the above

Ans. poor conductor

Q3. Which of the following is correct regarding the melting point and boiling point of Chloroform?

(a) It has 290 melting points and 391 boiling points.

(b) it has 209 melting points and 334 boiling points.

(c) it has 156 melting points and 351 boiling points.

(d) it has 90 melting points and 111 boiling points.

Ans. It has 209 melting points and 334 boiling points.

Q4. Which of the following is correct regarding the melting point and boiling point of Methane?

(a) It has 290 melting points and 391 boiling points.

(b) it has 209 melting points and 334 boiling points.

(c) it has 156 melting points and 351 boiling points.

(d) it has 90 melting points and 111 boiling points.

Ans. It has 90 melting points and 111 boiling points.

Q5. Why is acetic acid called glacial acetic acid?

(a) because it solidifies into solid acetic acid crystals just cooler than room temperature at 16.7 °C, which is ice.

(b) because acetic acid is very cold. So it is called glacial acetic acid.

(c) because acetic acid has a very high melting point, hence it freezes during winters in cold countries. So it is called glacial acetic acid.

(d) none of the above

Ans. it solidifies into solid acetic acid crystals just cooler than room temperature at 16.7 °C, which is ice.

Q6. Which of the following organic compounds is unsaturated?

(a) C5H12

(b) C2H6

(c) C3H4

(d) none of these

Ans. C3H4

Q7. An unsaturated hydrocarbon having a triple covalent bond having 50 hydrogen atoms in its molecules the number of carbon atoms present is?

(a) 24 carbon atom

(b) 25 carbon atom

(c) 26 carbon atom

(d) 27 carbon atom

Ans. 26 carbon atom

Q8. The property of self combination of the carbon atoms to form a long chain is known as

(a) homologous series

(b) Catenation

(c) Isomers

(d) Tetravalent

Ans. Catenation

Q9. What is the correct statement of Allotropy?

(a) Some elements exist in only one form. This phenomenon is known as allotropy.

(b) Some elements exist in only two different forms. This phenomenon is known as allotropy.

(c) Some elements exist in two or more different forms. This phenomenon is known as allotropy.

(d) None of the above statements.

Ans. Some elements exist in two or more different forms. This phenomenon is known as allotropy.

Q10. Which of the following statements is correct regarding Isomerism? 

(a) compounds having the same molecular formula but different structures.

(b) compounds having the same structure but different molecular formulas.

(c) compounds having the same molecular formula and structure also.

(d) compounds having different molecular formulas with different structural formulas.

Ans. compounds having the same molecular formula but different structures.

Q11. What would be the formula of cyclopentane?

(a) The formula of cyclopentane is C5H8

(b) The formula of cyclopentane is C5H10

(c) The formula of cyclopentane is C5H12

(d) The formula of cyclopentane is C6H14

Ans. The formula of cyclopentane is C5H10

Q12. Why is the conversion of ethanol to ethanoic acid an oxidation reaction?

(a) because oxygen is added to ethanol to convert it to ethanoic acid.

(b) because oxygen is removed from ethanol to convert it to ethanoic acid.

(c) because oxygen is added and hydrogen is removed to ethanol to convert it to ethanoic acid.

(d) because hydrogen is removed from ethanol to convert it to ethanoic acid.

Ans. because oxygen is added to ethanol to convert it to ethanoic acid.

Q13. Acetic acid was added to a liquid ‘X’ and kept in a test tube. A colorless and odorless gas ‘Y’ evolved. The gas was passed through lime water which turned milky. It was concluded that:

(a) Liquid X is sodium hydroxide and the gas Y is CO2

(b) Liquid X is sodium carbonate and the gas Y is CO2

(c) Liquid X is sodium acetates and the gas Y is CO2

(d) Liquid X is sodium chloride and the gas Y is SO2.

Ans. Liquid X is sodium carbonate and the gas Y is CO2

Q14. Which of the following statements is correct regarding covalent bonds?

(a) Bonds which are formed by the gaining of electrons between two atoms are called covalent bonds.

(b) Bonds which are formed by the loss of electrons between two atoms are called covalent bonds.

 (c) Bonds which are formed by sharing a pair of electrons between two atoms are called covalent bonds.

 (d) none of the above statements is correct

Ans. Bonds which are formed by sharing a pair of electrons between two atoms are called covalent bonds.

Q15. Which of the following statements is correct regarding “covalent compounds have low melting and boiling points”?

(1)As the bond is formed by the sharing of electrons between two atoms. (2)Covalent compounds have weak forces of attraction between the binding molecules.

(3)Because they are made up of electrically neutral molecules. 

(a) (1) and (2) statements are correct

(b) (1) and (3) statements are correct

(c) (2) and (3) statements are correct

(d) (1),(2) and (3) statements are correct

Ans. (1),(2) and (3) statements are correct

Q16. Which of the following properties are correct of ethanol.

(a) Liquid at room temperature

(b) Soluble in H2O in all proportions

(c) Both of these

(d) None of these

Ans. Both of these

Q17. Give the full form of IUPAC.

(a) IUPAC – International Union of Pure and Applied Chemistry.

(b) IUPAC – International Union of Pure and All Chemistry.

(c) IUPAC – International Union of People and Applied Chemistry.

(d) IUPAC – International Union of People and Authorized Chemistry.

Ans. International Union of Pure and Applied Chemistry.

Q18. What is nomenclature?

(a) naming of organic compound is called nomenclature

(b) using of organic compound is called nomenclature

(c) reaction of organic compound is called nomenclature

(d) bonding with other elements of organic compound is called nomenclature

Ans. naming of organic compound is called nomenclature

Q19. What do you understand about polymerisation?

(a) the ability of an atom to form bonds with other atoms of the same element

(b) the chemical and physical process in which the mono and duo are joined together to form polymers

(c) the chemical process in which the monomers are joined together to form polymers

(d) chemical compounds that have an identical chemical formulas but differ in properties and the arrangement of atoms in the molecule

Ans. the chemical process in which the monomers are joined together to form polymers. 

Q20. Which of the following statements is correct regarding carbon compounds?

(1) Carbon has the ability to form covalent bonds with other atoms of carbon to form a large number of molecules through self-linking properties.

(2) Carbon compounds do not have a strong force of attraction between their molecules.

(3) Carbon compounds have a strong force of attraction between their molecules.

(4) Carbon compounds have low melting and boiling point

(a) (1) and (2) statements are correct

(b) (1) and (3) statements are correct

(c) (1),(2) and (3) statements are correct

(d) (1),(2) and (4) statements are correct

Ans. (1),(2), and (4) statements are correct

Q21. Which of the following properties of diamonds are correct?

(1) it is a hard substance.

(2) it has a low melting point.

(3) one carbon atom attached with four carbon atoms.

(4) it makes a hexagonal structure.

(a) (1) and (2) properties are correct

(b) (1) and (3) properties are correct

(c) (1),(2) and (3) properties are correct

(d) (1),(2) and (4) properties are correct

Ans. (1) and (3) properties are correct

Q22. Which of the following properties of Graphite is correct?

(1) one carbon atom is attached to three carbon atoms and the fourth carbon atom is free

(2) It makes a hexagon structure

(3) graphite has a force of weak van der Waals forces

(a) (1) and (2) properties are correct

(b) (1) and (3) properties are correct

(c) (2) and (3) properties are correct

(d) All the above properties are correct

Ans. All the above properties are correct

Q23. What is an esterification reaction?

(a) The reaction in which alcohol reacts with carboxylic acid to produce a new compound.

(b) By saponification reaction, by adding/reacting ester with NaOH 

(c) A property in which a compound can exist in different structural formulas but its molecular formula remains the same.

(d) Some substances are capable of adding oxygen to others. These substances are known as esterification reactions.

Ans. The reaction in which alcohol reacts with carboxylic acid to produce a new compound.

Q24. Which of the following statements is correct regarding Saturated hydrocarbons?

(a) It consists of a single bond in the carbon

(b) It burns with a blue flame.

(c) It shows substitution reaction

(d) All the above statements are correct

Ans. All the above statements are correct

Q25. What is a homologous series?

(a) it has the same functional group and similar chemical properties but different physical properties.

(b) it has a different functional group and similar chemical properties but different physical properties.

(c) it has a different functional group and different chemical properties with different physical properties.

(d) it has the same functional group and similar physical and chemical properties.

Ans. It has the same functional group and similar chemical properties but different physical properties.

Leave a Reply

%d bloggers like this: