Nationalism in India MCQ Class 10

            

MCQ Questions for Class 10 Social Science Nationalism in India MCQ With Answers

Q1. modern nationalism in Europe came to be associated with the formation of

  1. nation-states
  2. national-citizens
  3. national-unions
  4. national-workers

Ans. nation-states

Q2. In India and as in many other colonies, the growth of modern nationalism is intimately connected to the 

  1. national-colonial movement
  2. anti-national movement
  3. anti-colonial movement
  4. None of these

Ans. anti-colonial movement

Q3. Mass processions on the streets became a common feature during the 

  1. Colonial movement
  2. Citizen movement
  3. People movement
  4. National movement.

Ans. National movement.

Q4. A process by which the colonial state forced people to join the army is

  1. Forced recruitment
  2. World war
  3. Khalifat movement
  4. All of these

Ans. Forced recruitment

Q5. Through the war years prices increased – doubling between _______ and ________ – leading to extreme hardship for the common people.

  1. 1903 and 1908
  2. 1911 and 1912
  3. 1913 and 1918
  4. 1921 and 1929

Ans. 1913 and 1918

Q6. _______________ returned to India in January 1915.

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Mahatma Gandhi 
  3. Lal bahadur shastri
  4. Indira Gandhi

Ans. Mahatma Gandhi

Q7. When the marchers were stopped and Gandhiji arrested, thousands of more workers joined the _______ against racist laws that denied rights to non-whites.

  1. Dandi March
  2. Quit India movement
  3. Satyagraha
  4. Non-cooperation Movement

Ans. Satyagraha

Q8. The refusal to deal and associate with people, or participate in activities, or buy and use things; usually a form of protest

  1. Boycott
  2. No buy
  3. No use
  4. Both B and C

Ans. Boycott

Q9. _______ cloth was seen as the symbol of Western economic and cultural domination.

  1. Indian
  2. Foreign
  3. European
  4. Both A and C

Ans. Foreign

Q10. A form of demonstration or protest by which people block the entrance to a shop, factory or office

  1. Picket
  2. Cloth
  3. Dyer
  4. Boycott

Ans. Picket

Q11. Emboldened with this success, Gandhiji in 1919 decided to launch a nationwide satyagraha against the proposed 

  1. Dharma act
  2. Forced act
  3. National act
  4. Rowlatt Act

Ans. Rowlatt Act

Q12. Mahatma Gandhi wanted non-violent civil disobedience against such unjust laws, which would start with a 

  1. hartal on 9 April
  2. Bartal on 6 April
  3. Drama on 12 March
  4. None of these

Ans. Bartal on 6 April

Q13. Jallianwalla Bagh incident took place on 

  1. March 13 , 1809
  2. April 9 , 1909
  3. April 13 , 1919
  4. April 19 , 1921

Ans. April 13 , 1919

Q14. Mahatma Gandhi was the writer of the book 

  1. Hindu dharm
  2. National movement
  3. Indian constitution
  4. Hind Swaraj

Ans. Hind Swaraj

Q15. In January 1921 the movement began

  1. Non-cooperation movement
  2. Non-cooperation Khilafat
  3. National movement
  4. State movement

Ans. Non-cooperation Khilafat

Q16. Large scale of participation of women is an important feature of the ______________ movement.

  1. Civil Disobedience
  2. State Disobedience
  3. National Disobedience
  4. All of these

Ans. Civil Disobedience

Q17. Who announced the vague offer of Dominion status for India in 1921 ? 

  1. Zar Nicole
  2. Guppies mazzie
  3. Mahatma Gandhi
  4. Viceroy Irwin

Ans. Viceroy Irwin

Q18. In ____ , Vallabhbhai Patel led the peasant movement in Bardoli, a taluka in Gujarat, against enhancement of land revenue.

  1. 1902
  2. 1928
  3. 1956
  4. 1984

Ans. 1928

Q19. On 6 January 1921, the police in United Provinces fired at peasants near 

  1. Rae Bareli
  2. Baba Ramchandra
  3. Talukdars
  4. Nai-dhobi

Ans. Rae Bareli

Q20. Under the Inland Emigration__________ , plantation workers were not permitted to leave the tea gardens without permission, and in fact they were rarely given such permission.

  1. Act of 1859
  2. Act of 1895
  3. Act of 1959
  4. Act of 1995

Ans. Act of 1859

Q21. __________ was assaulted by the British police during a peaceful demonstration against the Simon Commission. 

  1. Mahatma Gandhi
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Lala Lajpat Rai
  4. None of these

Ans. Lala Lajpat Rai

Q22. In__________ , Mahatma Gandhi decided to withdraw the Non-Cooperation Movement. 

  1. January 1922
  2. February 1922
  3. January 1934
  4. February 1934

Ans. February 1922

Q23. Why were the slogans demanding “Swatantra Bharat” important?

  1.  It showed the greatness of Mahatma Gandhi
  2. They were going beyond their own locality and emotionally identifying with an all-India movement
  3.  They were a unifying force of the Non-Cooperation Movement
  4. The various ways in which ‘Swaraj’ was interpreted by different people

Ans. They were going beyond their own locality and emotionally identifying with an all-India movement

Q24. Who were the two great writers of Bengal and Madras, who contributed to nationalism in the late nineteenth century?

  1. Mahatma Gandhi and Jawaharlal nehru
  2. Rabindranath Tagore and Mahatma Gandhi
  3. Rabindranath Tagore and Natesa Sastri
  4. None of these

Ans. Rabindranath Tagore and Natesa Sastri

Q25. The first was the effect of the worldwide economic depression was

  1. Agricultural prices began to raise from 1926 
  2. Agricultural prices began to stop
  3. Agricultural prices began to fall from 1926
  4. None of these

Ans. Agricultural prices began to fall from 1926

Q26. As the demand for _______ goods fell and exports declined, peasants found it difficult to sell their harvests and pay their revenue. 

  1. Industrial
  2. Agricultural
  3. Both A and B
  4. None of these

Ans. Agricultural

Q27. Against this background the new Tory government in Britain constituted a Statutory Commission under 

  1. Simon commission
  2. Motilal Nehru
  3. Alluri sitarama Raju
  4. Sir John Simon

Ans. Sir John Simon

Q28. which took place from March to April 1930 in India

  1. Civil disobedience movement
  2. Nationalism movement
  3. The salt march
  4. None of these

Ans. The salt march

Q29. Which of the following statements is true regarding this statement .

It was one of the Indian National Movement when people started protesting against the British government because of their harsh policies and rules. 

  1. Nationalism in India movement
  2. The Civil disobedience movement
  3. The salt march movement
  4. Swaraj in the plantation movement

Ans. The Civil disobedience movement

Q30. What is true regarding the sense of collective belonging.

a. It is refer to nationalism 

b. Nationalism spreads when people begin to believe that they are all part of the same nation.

c. It was started in 1952.

  1. (a) and (c) is true and (b) is false
  2. (a) is true and (b) and ( c ) is false
  3. (a) and (b) is true and (c) is false
  4. None of these

Ans. (a) and (b) is true and (c) is false

Leave a Reply

%d bloggers like this: