MCQ Solutions for Class 10 Social Science History Chapter 4 The Making of Global World

MCQ Solutions for Class 10 Social Science History Chapter 4 The Making of Global World with Answers

Q1. What is true regarding the pre-modern world? 

  1. It is also referred to globalization
  2. It also refers to making freedom in any country
  1. 1 is true and 2 is false 
  2. 2 is true and 1 is false 
  3. Both are true 
  4. Both are false

Ans. 1 is true and 2 is false

Q2. Interconnected between countries for the purpose of trade.

  1. Modern era
  2. Pre-modern era 
  3. Globalization
  4. All of the above

Ans. Globalization

Q3. From ancient times, travellers, traders, priests, and pilgrims travelled vast distances for 

  1. Knowledge
  2. Opportunity 
  3. Spiritual fulfilment
  4. All of the above

Ans. All of the above

Q4. The modern era refers to

  1. From ancient times, travellers, traders, priests and pilgrims travelled vast distances
  2. the artistic movement of the late 19th and early 20th centuries that arose from the widespread changes that swept the world during that period.
  3. The movement of the world to freedom and equality.
  4. None of the above

Ans. the artistic movement of the late 19th and early 20th centuries that arose from the widespread changes that swept the world during that period.

Q5. The _________ are a good example of vibrant pre-modern trade and cultural links between distant parts of the world.

  1. Silk routes
  2. Jute routes
  3. Globalization
  4. Air routes

Ans. silk routes

Q6. Chinese pottery also travelled the same route, as did textiles and spices from 

  1. India and European countries
  2. India and Southeast Asia
  3. Southeast and European countries
  4. None of these

Ans. India and Southeast Asia

Q7. When the export of cotton textiles to Britain declined, India did not want to lose much, why?

  1. Because demand for Indian cotton textiles in America increase
  2. Because the demand for cotton textiles in Europe decrease
  3. Because china opened a new cotton textile industry
  4. Because in India many industries were open

Ans. Because demand for Indian cotton textiles in America increase

Q8. Merchants from Venice and the Orient exchanged goods, from Marco Polo, Book of Marvels, during __________ century.

  1. Fourteen century
  2. Fifteenth-century
  3. Sixteenth century
  4. Seventeenth century

Ans. Fifteenth-century

Q9. It is believed that noodles travelled west from ______ to become spaghetti. 

  1. Africa
  2. German
  3. China
  4. None of these

Ans. China

Q10. Many of our common foods such as potatoes, soya, groundnuts, maize, tomatoes, chillies, sweet potatoes, and so on were coming from

  1. China
  2. British
  3. Austria
  4. None of these

Ans. None of these

Q11. Europe’s poor began to eat better and live longer with the introduction of the humble 

  1. Tomato
  2. Potato
  3. Soyabean
  4. All of the above

Ans. Potato

Q12. During the Great Irish Potato Famine (1845 to 1849), around ________ people died of starvation in Ireland, and double the number emigrated in search of work.

  1. 100,000
  2. 1,000,000
  3. 10,000,000
  4. None of these

Ans. 1,000,000

Q13. the first governor of the Massachusetts Bay Colony in New England was

  1. John Winthorp
  2. Venice merchant
  3. Irish famine
  4. Victor Emmanuel II

Ans. John Winthorp

Q14. The Portuguese and Spanish conquest and colonization of America were decisively underway by the 

  1. mid-fifteenth century
  2. mid-sixteenth century
  3. mid seventeen century
  4. early eighteen century

Ans. mid-sixteenth century

Q15. Conventional military weapons are the most powerful weapons of the following country.

  1. Ireland
  2. Europe
  3. Both A and B 
  4. None of these

Ans. None of these

Q16. Which of the following is true regarding the nineteenth century in Europe.

  1. Poverty and hunger were common in Europe. 
  2. Cities were crowded and deadly diseases were widespread.
  3. Religious conflicts were common, and religious dissenters were persecuted. 
  1. 1 and 2 are true and 3 is false
  2. 1 and 3 are true and 2 is false
  3. All the statement is true
  4. All the statement is false

Ans. All the statement is true

Q17. Until well into the eighteenth century, China and India were among the world’s 

  1. Poorest countries
  2. Middle East countries
  3. Richest countries
  4. None of these

Ans. Richest countries

Q18. The world changed profoundly in the nineteenth century. ____________ factors interacted in complex ways to transform societies and reshape external relations.

  1. Economic and Political
  2. Social and Cultural
  3. Technological
  4. All of the above

Ans. All of the above

Q19. Which of the following is false regarding Economists identifying three types of movement or ‘flows’ within international economic exchanges.

  1. The first is the flow of trade which in the nineteenth century referred largely to trade in goods (e.g.,cloth or wheat). 
  2. The second is the flow of labor – the migration of people in search of employment.
  3.  The third is the movement of capital for short-term or long-term investments over long distances.
  1. (1) is false statement
  2. (2) is false statement
  3. (3) is false statement
  4. None of the above is false

Ans. None of the above is false

Q20. During this period production, employment, income, and trade were affected all over the world is known as

  1. Great depression of 1929
  2. Great depression of 1929
  3. Great depression of 1929
  4. Great depression of 1929

Ans. Great depression of 1929

Q21. What are individual workers?

  1. The slaves are also known as individual workers
  2. People who work on the agricultural area or fields is known as individual workers
  3. People who work in industrial area is known as individual workers
  4. Workers that were hired by making bond to work at least for five years is known as individual workers

Ans. Workers that were hired by making bond to work at least for five years is known as individual workers

Q22. Britain, France, and Russia are one side whereas Germany, Austria – Hungary, and Ottoman Turkey were on the opposite side is happened on which war

  1. First World War
  2. Second World war
  3. First Civil war
  4. Second Civil war

Ans. First World War

Q23. What was the impact of the first World war on Great Britain?

  1. In India it has face competition from developed industries and internationally it had to compete with Japan
  2. After the war there were new questions like employment , production etc
  3. At the end of first World war there was huge internationally debt on Europe
  4. British were destroyed and a new constitution and law were formed 
  1. (1) , (2) and (3) is true and (4) is false
  2. (1) , (2) and (4) is true and (3) is false
  3. (1) and (3) is true and (2) and (4) is false
  4. (1) and (2) is true and (3) and (4) is false

Ans. (1) and (2) is true and (3) and (4) is false

More

The Making Of A Global World Questions and Answers Class 9

Leave a Reply

%d bloggers like this: