Power Sharing MCQ Class 10

Power Sharing MCQ with Answers Class 10

Q1. How many times was the constitution of Belgium amended between 1970 and 1993?

(a) Two times

(b) Three times

(c) Five times

(d) Four times

Ans-(d) Four times

Q2. Which two languages among the following are prominently spoken by Belgium nationals.

(a) Dutch and French

(b) French and English

(c) Russian and Dutch

(d) Russian and French

Ans-(a) Dutch and French

Q3. Which of the following is the capital city of Belgium?

(a) Brussels

(b) Bruges

(c) Ghent

(d) Antwerp

Ans-(a) Brussels

Q4. Belgium shares borders with Germany, the Netherlands, Luxembourg and ______ .

(a) England

(b) Norway

(c) France

(d) Italy

Ans-(c) France

Q5. The constitution of Belgium prescribes that the number of Dutch and French-speaking ministers ______ in the central government.

(a) Dutch-speaking shall be more

(b) French-speaking shall be more

(c) Shall be equal

(d) None of these

Ans-(c) Shall be equal

Q6. Which one of the following communities constituted a majority in Brussels.

(a) French-speaking

(b) Dutch-speaking

(c) German-speaking

(d) None of these

Ans-(a) French-speaking

Q7. In the city of Brussels:-

(a) 80% people speak Dutch while 20% people speak French

(b) 80% people speak French while 20% people speak Dutch

(c) 80% people speak German while 20% people speak French

(d) 80% people speak German while 20% people speak Dutch

Ans-(b) 80% people speak French while 20% people speak Dutch

Q8. What percentage of Belgium’s population live in the Flemish region.

(a) 40%

(b) 30%

(c) 59%

(d) 50%

Ans-(c) 59%

Q9. Which one of the following is a major caste group of Sri Lanka?

(a) Christian and Tamil

(b) Sinhala and Tamil

(c) Buddhist and Hindu

(d) Sinhala and Christian

Ans-(b) Sinhala and Tamil

Q10. When did Sri Lanka emerge as an independent country?

(a) 1948

(b) 1947

(c) 1949

(d) 1950

Ans-(a) 1948

Q11. Arrange the following in the correct sequence:

(i) An act was passed to recognise Sinhala as the official language.

(ii) Sri Lanka emerged as an independent country.

(iii) A civil war broken out

(iv) Several political parties were formed demanding an independent Tamil state.

(a) (i),(ii),(iv),(iii)

(b) (ii),(i),(iv),(iii)

(c) (ii),(i),(iii),(iv)

(d) (i),(ii),(iii),(iv)

Ans-(b) (ii),(i),(iv),(iii)

Q12. What is the percentage of sinhala-speaking people in Sri Lanka?

(a) 74%

(b) 75%

(c) 14%

(d) 19%

Ans-(a) 74%

Q13. Which of the following was the main reason for the killing of thousands of people in Sri Lanka?

(a) Cold war between Sinhala and Tamil speakers

(b) Civil war between Sinhala and Tamil speakers

(c) Atomic war between Sinhala and Tamil speakers

(d) None of these

Ans-(b) Civil war between Sinhala and Tamil speakers

Q14. When did the Civil war of Sri Lanka end?

(a) 2005

(b) 2009

(c) 2010

(d) 2011

Ans-(b) 2009

Q15. Which of the following is not a major social group in Sri Lanka? 

(a) Sinhala-speakers or Sinhala community

(b) Sri Lankan Tamils

(c) Indian Tamils

(d) Anglo-Indians

Ans-(d) Anglo-Indians

Q16. In which part of Sri Lanka are the Sri Lankan Tamils concentrated?

(a) North and South

(b) North and East

(c) East and West

(d) South and East

Ans-(b) North and East

Q17. Which of the following is not one of the three organs of government powers are shared?

(a) Legislative

(b) Bureaucracy

(c) Executive

(d) Judiciary

Ans-(b) Bureaucracy

Q18. Power shared among governments at different levels is also called:

(a) Vertical distribution

(b) Horizontal distribution

(c) Slant distribution

(d) None of the above

Ans-(a) Vertical distribution

Q19. Which is a prudent reason for power-sharing?

(a) It reduces the possibility of conflict between communities and ensures the stability of political order

(b) Power sharing is the very spirit of democracy

(c) Both the above

(d) None of the above

Ans-(a) It reduces the possibility of conflict between communities and ensures the stability of political order

Q20. The Community government doesn’t signifies:

(a) The powers of government regarding community development

(b) The powers of the government regarding law making for the community.

(c) The powers of the government regarding cultural, educational and language related issues.

(d) The government enjoys privileges to safeguard the interest of a particular community.

Ans-(a) The powers of government regarding community development

Q21. Power sharing is:-

(a) The very spirit of democracy.

(b) Separation of powers at different levels.

(c) System of checks and balances.

(d) A type of balancing power.

Ans-(b) Separation of powers at different levels

Leave a Reply

%d bloggers like this: