Rise of nationalism in europe MCQ History Social Science Class 10

The Rise of Nationalism in Europe Chapter 1 History Social Science MCQ with Answers Class 10

MCQs :-

Q1 . Who was Frederic Sorrieu:

A. French Artist

B. European Artist

C. National Artist

D . Itly Artist

Ans. French Artist

Q2 . The first print of the series , show the people of:

A. French and Europe

B. Europe and Itly

C. America and Europe

D. None of the above

Ans. America and Europe

Q3. A vision of a society that is so ideal that it is unlikely to actually exist:

A. Absolutely vision

B. Utopian vision

C. National vision 

D. All of these

Ans. Utopian vision

Q4. Identify this statement.

Literally, a government or system of rule that has no restraints on the power exercised.

A. Absolutist

B. Utopian

C. Both of these 

D. None of these

Ans. Absolutist

Q5. A direct vote by which all the people of a region are asked to accept or reject a proposal is :

A. Nationalism

B. Plebiscite

C. Summarize

D. Congress

Ans. Plebiscite

Q6. The political and constitutional changes that came in the wake of the French Revolution led to the transfer of sovereignty from the monarchy to a body of:

A European citizens

B. French citizens

C. Both citizens

D. None of the above

Ans. French citizens

Q7. The ideas of ________ and __________ emphasised the notion of a united community enjoying equal rights under a constitution:

A. la patrie (the fatherland)

B. le citoyen ( the citizens )

C. Both

D. None

Ans. Both

Q8. A new French flag,_________, was chosen to replace the former royal standard.

  1. The solocolour
  2. The Duocolour
  3. The tricolour
  4. None of these

Ans. The tricolour

Q9. The Estates-General was elected by the body of __________ and renamed the National Assembly.

  1. Male citizens
  2. Female citizens
  3. active citizens
  4. All the above

Ans. active citizens

Q10. The cover of a German almanac designed by the journalist Andreas Rebmann in

  1. 1789
  2. 1798
  3. 1788
  4. 1800

Ans. 1798

Q11. Internal customs duties and dues were abolished and a uniform system of _______ and ________ was adopted.

  1. weights and measures
  2. width and size 
  3. Both (A) and (B)
  4. None of these

Ans. weights and measures

Q12. The civil code of nepolean is 

  1. 1799
  2. 1804
  3. 1809
  4. 1819

Ans. 1804

Q13.  The Planting of Tree of Liberty in ____________ , Germany.

  1. Zweibrücken
  2. Rhineland
  3. Algeria
  4. Cyprus

Ans. Zweibrücken

Q14. Napoleon was defeated in the battle of:-

  1. Battle of war
  2. Battle of waterloo
  3. Battle of Vienna
  4. World war 2

Ans. Battle of waterloo

Q15. When did battle of waterloo was fought:- 

  1. 1801
  2. 1804
  3. 1815
  4. 1819

Ans. 1815

Q16. Who became the first German emperor in the 18th century

  1. William I
  2. William II
  3. William III
  4. Louis I

Ans. William I

Q17. Who was the first king of Europe

  1. Louis I
  2. Napoleon
  3. Charlemagne
  4. None of the above

Ans. Charlemagne

Q18. Napoleon invades Italy; Napoleonic wars begin in which year

  1. 1789
  2. 1797
  3. 1798
  4. 1804

Ans. 1797

Q19. In which year the Greek struggle for independence begins.

  1. 1805
  2. 1821
  3. 1846
  4. 1892

Ans. 1821

Q20. In which of the following unification of Italy happened

  1. 1818-1820
  2. 1825-1850
  3. 1859-1870
  4. 1888-1900

Ans. 1859-1870

Q21. In which of the following unification of Germany happened

  1. 1866-1871
  2. 1870-1889
  3. 1890-1901
  4. 1908-1919

Ans. 1866-1871

Q22. Slav nationalism gathers force in the Habsburg and Ottoman Empires in

  1. 1898
  2. 1905
  3. 1909
  4. 1912

Ans. 1905

Q23. The Habsburg Empire that ruled over

  1. French and Europe
  2. Austria – Hungary
  3. Italy
  4. All the above

Ans. Austria – Hungary

Q24. What is the meaning of suffrage in this chapter.

  1. The right to vote
  2. The right to equality
  3. The right to vote and equality
  4. None of these

Ans. The right to vote

Q25. A political philosophy that stressed the importance of tradition, established institutions and customs, and preferred gradual development to quick change is known as

  1. Conservatism 
  2. Liberalism
  3. Liberty
  4. Monarch

Ans. Conservatism

Q26. German customs union established in 1834 under Prussian leadership is

  1. German club
  2. Zollverein
  3. Aristocracy
  4. Nationalism

Ans. Zollverein

Q27. ________ is a kind of government that puts power in the hands of a small, privileged ruling class. 

  1. Aristocracy
  2. Middle class
  3. Conservatism 
  4. Liberty

Ans. Aristocracy

Q28. Young Italy a secret society was formed by

  1. Victoria Emmanuel
  2. Kaiser William
  3. Giuseppe mazzin
  4. Napoleon

Ans. Giuseppe mazzin

Q29. Which of the following country attend the Congress of Vienna

  1. Britain
  2. Russian
  3. Prussia
  4. All the above

Ans. All the above

Q30. Complete the statement.

When French sneezes:- 

  1. The rest of German get cold
  2. The rest of Italy get cold
  3. The rest of Europe get cold
  4. The rest of Britain get cold

Ans. The rest of Europe get cold

Leave a Reply

%d bloggers like this: