Electricity Science NCERT Solutions for Class 10

NCERT Solutions for Class 10 Science Electricity Questions and Answers

Intext Questions

Page Number – 200

Q1. What does an electric circuit mean?

Ans. A closed and continuous path of electric devices, switching devices, source of electricity atc. that are connected by conducting wires.

Q2. Define the unit of electric current.

Ans. The SI unit of electric current is ampere (A). 

The current flowing through a conductor is said to be 1A, if a charge of 1 coulomb (C) flows through it in 1 second(s).

Q3. Calculate the number of electrons constituting one coulomb of charge.

Ans.

Page Number – 202

Q1. Name a device that helps to maintain a potential difference across a conductor.

Ans. Electric cell or A battery is a device that helps to maintain a potential difference across a conductor.

Q2. What is meant by saying that the potential difference between two points is 1V?

Ans. The potential difference between two points is said to be 1 volt if 1 joule of work is done in moving 1 coulomb of electric charge from one point to the other.

Q3. How much energy is given to each coulomb of charge passing through a 6 V battery ?

Ans. Energy given by battery = charge x potential difference

or 

W = QV = 1C X 6V = 6J.

Page Number – 209

Q1. On what factors does the resistance of a conductor depend?

Ans. Resistance of a conductor depends upon:

(i) Nature of the material of the conductor.

(ii) Length of the conductor.

(iii) Cross-sectional area of the conductor.

Q2. Will current flow more easily through a thick wire or thin wire of the same material, when connected to the same source? Why?

Ans. The current flows more easily through a thick wire than through a thin wire because the resistance is inversely proportional (R ∝ 1/A) to the area of cross-section.

Q3. Let the resistance of an electrical component remains constant while the potential difference across the two ends of the component decreases to half of its former value. What change will occur in the current through it?

Ans. Let resistance be R. Potential difference V across the two ends becomes V/2.

NCERT Solutions for Class 10 Science - Chapter 12 Electricity - p209-1

Therefore, the current through the component becomes half of its original value.

Q4. Why are the coils of electric toasters and electric irons made of an alloy rather than a pure metal?

Ans. The coils of electric toaster and electric iron are made of an alloy rather than a pure metal because of the following reasons:

(i) The resistivity of an alloy is higher than that of a pure metal.

(ii) It has a high melting point.

(iii) They do not oxidise.

Q5. Use the data in Table to answer the following:

(a) Which among iron and mercury is a better conductor?

(b) Which material is the best conductor?

Ans. (a) Iron because its resistivity is less than mercury.

(b) Silver is the best conductor as it has least resistivity.

Page Number – 213

Q1. Draw a schematic diagram of a circuit consisting of a battery of three cells of 2 V each, a 5 Ω resistor, a 8 Ω resistor and a 12 Ω resistor and a plug key, all connected in series.

Ans. 

Q2. Redraw the circuit of the above question, putting in an ammeter to measure the current through the resistors and a voltmeter to measure the voltage across the 12 resistor. What would be the reading in the ammeter and the voltmeter?

Ans. 

Total resistance of the circuit = R

Since all the three resistors are connected in series, so, the equivalent resistance R is equal to the sum of all resistance.

R = 5 Ω + 8 Ω + 12 Ω = 25 Ω

V = 2V + 2V + 2V = 6V

V = IR

Page Number – 216

Q1. Judge the equivalent resistance when the following are connected in parallel:

(a) 1 Ω and 106 Ω

(b) 1 Ω , 103 Ω and 106 Ω.

Ans.

Q2. An electric lamp of 100 Ω, a toaster of resistance 50 Ω and a water filter of resistance 500 Ω are connected in parallel to a 220 V source. What is the resistance of an electric iron connected to the same source that takes as much current as all three appliances and what is the current flows through it?

Ans.

Q3. What are the advantages of connecting electrical devices in parallel with the battery instead of connecting them in series?

Ans. Following are the advantages of connecting electrical devices in parallel with the battery: 

1.Parallel circuits device the current among the electrical devices so that they can help necessary amount of current to operate properly.

2. If one appliance fails to work, other will continue to work properly.

Q4. How can three resistors of resistances 2 Ω, 3 Ω and 6 Ω be connected to give a total resistance of (a) 4 Ω (b) 1 Ω?

Ans.

(a) In order to get 4 Ω, resistance 2 Ω should be connected in series with the parallel combination of 3 Ω and 6 Ω.

Q5. What is (a) the highest (b) the lowest total resistance that can be secured by combination of four coils of resistances 4 Ω, 8 Ω, 12 Ω, 24 Ω?

Ans.

(a) The highest resistance is secured by combining all four coils of resistance in series.

Rs = 4 Ω+ 8 Ω + 12 Ω + 24 Ω = 48 Ω

(b) The lowest resistance is secured by combining all four coils of resistance in parallel.

NCERT Solutions for Class 10 Science - Chapter 12 Electricity - p216-2-2

Page Number – 218

Q1. Why does the cord of an electric heater not glow while the heating element does?

Ans. The resistance of the cord of an electric heater is low compared to the heating element. The heating element of the heater is made up of an alloy, which has more resistance than its constituent metals. So, It becomes too hot and Glow red.

Q2. Compute the heat generated while transferring 96000 C of charge in one hour through a potential difference of 50 V.

Ans. Given, Charge, Q= 96000C,

Time, t= 1hr = 60 x 60 = 3600s,

Potential difference, V = 50V

Q3. An electric iron of resistance 20 Q takes a current of 5 A. Calculate the heat developed in 30 s.

Ans. Given R = 20 Ω, I = 5 A, t = 30 s

H = I2Rt = (5)2 x 20 x 30 = 15000 J = 1.5 x 104 J

Exercise

Q1. A piece of wire of resistance R is cut into five equal parts. These parts are then connected in parallel. If the equivalent resistance of this combination is R’, then the ratio R/R’ is: 

  1. 1/25
  2. 1/5
  3. 5
  4. 25

Ans. (d) 25

Q2. Which of the following terms does not represent electrical power in a circuit?
(a) I2R
(b) IR2
(c) VI
(d) V2/R

Ans. (b) IR2

Q3. An electric bulb is rated 220 V and 100 W. When it is operated on 110 V, the power consumed will be:

(a) 100 W

(b) 75 W

(c) 50 W

(d) 25 W

Ans. (d) 25 W

Q4. Two conducting wires of same material and of equal lengths and diameters are first connected in series and then parallel in a circuit across the same potential difference. The ratio of heat produced in series and parallel combinations would be:

(a) 1:2

(b) 2:1

(c) 1:4

(d) 4:1

Ans: (c) 1:4

Q5. How is a voltmeter connected in the circuit to measure the potential difference between two points?

Ans. To measure the potential difference between them a voltmeter should be connected in parallel across any two points in a circuit.

Q6.  A copper wire has a diameter 0.5 mm and resistivity of 1.6 X 10-8 Ωm. What will be the length of this wire to make its resistance 10 Ω? How much does the resistance change if the diameter is doubled?

Q7. The values of the current I flowing in a given resistor for the corresponding values of potential difference V across the resistor are given below:

I (amperes)0.51.02.03.04.0
V (Volts)1.63.46.710.213.2

Plot a graph between V and I and calculate the resistance of that resistor.

Ans. 

Q8. When a 12 V battery is connected across an unknown resistor, there is a current of 2.5 mA in the circuit. Find the value of the resistance of the resistor.

Ans. Resistance (R) = VI

R=V/I

Given, Potential difference, V = 12V,

Current in the circuit, I = 2.5mA = 2.5 x 10-3A

Therefore, the resistance of the resistor is 4.8 kΩ

Q9. A battery of 9 V is connected in series with resistors of 0.2 Ω, 0.3 Ω, 0.4 Ω, 0.5 Ω and 12 Ω, respectively. How much current would flow through the 12 Ω resistor?

Ans. The sum of the resistors connected in series (R) = 0.2 Ω + 0.3 Ω + 0.4 Ω + 0.5 Ω + 12 Ω = 13.4Ω 

V=IR

V=9V

I=V/R

I=9/13.4

I=0.671A

Q10. How many 176 Ω resistors (in parallel) are required to carry 5 A on a 220 V line?

Ans. Given, V = 220V, I = 5A

Resistance of the wire , R = V/I = 220/5 = 44Ω 

In parallel connection, equivalent resistance 

Q11. Show how you would connect three resistors, each of resistance 6 Ω , so that the combination has a resistance of (i) 9 Ω , (ii) 4 Ω ?

Ans. (i) If two 6 Ω resistance are connected in parallel then the equivalent resistance is 6/2 = 3 Ω 

This combination is connected in series with a 6 Ω resistor to get overall equivalent resistance of 6 + 3 = 9Ω 

(ii) 

Equivalent resistance of two 6 ohm resistance connected in series,

R’= 6+6 = 12Ω 

Now 12 Ω and 6 Ω resistors are connected in parallel.

Q12. Several electric bulbs designed to be used on a 220 V electric supply line, are rated 10 W. How many lamps can be connected in parallel with each other across the two wires of 220 V line if the maximum allowable current is 5 A?

Q13. A hot plate of an electric oven connected to 220 V line has two resistance coils A and B, each of 24 Q resistance, which may be used separately, in series, or in parallel. What are the currents in the three cases?

Q14. Compare the power used in the 2 Ω resistor in each of the following circuits.

(i) a 6 V battery in series with 1 Ω and 2 Ω resistors, and

(ii) a 4 V battery in parallel with 12 Ω and 2 Ω resistors.

Ans.  (i) Potential difference, V = 6 V

1 Ω and 2 Ω resistors are connected in series. Therefore, equivalent resistance of the circuit, R = 1 + 2 = 3 Ω

According to Ohm’s law,

V = IR

Where,

I is the current through the circuit

I= 6/3 = 2 A

This current will flow through each component of the circuit because there is no division of current in series circuits. Hence, current flowing through the 2 Ω resistor is 2 A. Power is given by the expression,

P= (I)2R = (2)2 x 2 = 8 W

(ii) Potential difference, V = 4 V

12 Ω and 2 Ω resistors are connected in parallel. The voltage across each component of a parallel circuit remains the same. Hence, the voltage across the 2 Ω resistor will be 4 V.

Power consumed by 2 Ω resistor is given by

P= V2/R = 42/2 = 8 W

Therefore, the power used by the 2 Ω resistor is 8 W.

Q15. Two lamps, one rated 100 W at 220 V, and the other 60 W at 220 V, are connected in parallel to the electric mains supply. What current is drawn from the line if the supply voltage is 220 V?

Ans. Given, potential, V = 220V

Power, P1 = 100W

Power, P2 = 60W

Current, I1 = P1/V = 110/220 = 0.45A

Current, I2 = P2/V = 60/220 = 0.27A

Total current, I = I1 + I2 = 0.45 + 0.27 = 0.72A

Q16. Which uses more energy, a 250 W TV set in 1 hr, or a 1200 W toaster in 10 minutes?

Ans. Energy consumed by an electrical appliance is given by the expression,H= Pt

Where,

Power of the appliance = P

Time = t

Energy consumed by a TV set of power 250 W in 1 h = 250 ×3600 = 900000 J

Energy consumed by a toaster of power 1200 W in 10 minutes = 1200 ×600

Energy consumed by a toaster of power 1200 W in 10 minutes = 1200 ×600

= 720000 J

Therefore, the energy consumed by a 250 W TV set in 1 h is more than the energy consumed by a toaster of power 1200 W in 10 minutes.

Q17. An electric heater of resistance 8 Ω draws 15 A from the service mains 2 hours. Calculate the rate at which heat is developed in the heater.

Ans. Given, Resistance, R = 8Ω, Current, I = 15A, Time, t = 2h = 2 x 3600 = 7200s

Heat developed, H = I2Rt

H = (15)2x8x7200

Rate of heat developed,

P = H/t

P = (15)2x8x7200/7200

= 1800W

Thus, the rate at which heat is developed in the heater is 1800 joule per second.

Q18. Explain the following:

(a) Why is tungsten used almost exclusively for filament of electric lamps?

(b) Why are the conductors of electric heating devices, such as bread-toasters and electric irons, made of an alloy rather than a pure metal?

(c) Why is the series arrangement not used for domestic circuits?

(d) How does the resistance of a wire vary with its area of cross-section?

(e) Why are copper and aluminum wires usually employed for electricity transmission?

Ans. (a) Tungsten has a high melting point of 3380 degree Celsius. It has a high melting point and emits light at a high temperature. That is why tungsten is used as the filament of an electric lamp.

(b) Conductors of electric heating devices are made of alloy because It has more resistivity and less temperature coefficient of resistance.

(c) (i) All appliances do not get the same potential in series arrangement.

(ii) If one device fails, the circuit is broken and all devices stop working.

(d) R ∝ =1 / Area of cross-section. Resistance is inversely proportional to the area of cross-section of the wire. Thus,  if the wire has a large area of cross section then the resistance is less. 

(e) Copper and Aluminium wires are used for transmission of electricity because they have low resistivity and are very good conductors of electricity.

Leave a Reply

%d bloggers like this: