Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 1 Dust of Snow with Answers

Choose the correct option :-

Q1. Name the poet of ‘Dust of Snow’?

  1. John Keats
  2. Robert Brown 
  3. Robert Frost 
  4. Nelson Mandela 

Ans-(c) Robert Frost 

Q2. Where was the poet standing? 

  1. Beneath a hemlock tree
  2. Beneath a mango tree
  3. Beneath a neem tree
  4. Beneath a cactus 

Ans-(a) Beneath a hemlock tree 

Q3. The poet was in a ____ mood? 

  1. Sad
  2. Happy 
  3. Angry 
  4. Annoyed 

Ans-(a) Sad

Q4. A _____ shook the hemlock tree? 

  1. Sparrow 
  2. Pigeon 
  3. Parrot 
  4. Crow 

Ans-(d) Crow 

Q5. What changed the mood of the poet? 

  1. The fall of snow 
  2. The voice of crow
  3. Rain
  4. Cold air 

Ans-(a) The fall of snow 

Q6. Who shook the hemlock tree? 

  1. Air
  2. Crow
  3. Rain
  4. A boy

Ans-(b) Crow

Q7. What fell on the poet? 

  1. Dust of snow 
  2. Hemlock leaves 
  3. Feather of the crow 
  4. Rain drops 

Ans-(a) Dust of snow 

Q8. What was the effect of the fall of the dust of snow on the poet? 

  1. Changed his luck
  2. Changed his colour
  3. Changed his mood
  4. Changed his job

Ans-(c) Changed his mood

Q9. What was saved for the poet? 

  1. Tree
  2. Crow
  3. Snow 
  4. Some part of the day 

Ans-(d) Some part of the day 

Q10. What is the rhyme scheme of the poem ‘Dust of Snow’? 

  1. abba
  2. abab
  3. aabb
  4. None 

Ans-(b) abab

Q11. ‘Dust of Snow’ means ____. 

  1. Smoke of dust 
  2. Particles of snow 
  3. Particles of sand
  4. Snow of dust 

Ans-(b) Particles of snow 

Q12. Hemlock is a ….... 

  1. Poisonous tree
  2. Flowering plant 
  3. A bird
  4. An animal 

Ans-(a) Poisonous tree

Leave a Reply

%d bloggers like this: