Agriculture MCQ Class 10

MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography Agriculture with Answers

Choose the correct option:-

1. Jhumming in Brazil is called:
(a) Ladang
(b) Masole
(c) Roca
(d) None of these

Ans-(c) Roca

2. Ragi is very rich in:
(a) Zinc
(b) Iodine
(c) Iron
(d) Phosphorus

Ans-(c)Iron

3. Rabi crops are sown in:
(a) Winters
(b) Summers
(c) Monsoon
(d) None of the above

Ans-(a) Winters

4. Which out of the following is Zaid crop?
(a) Moong
(b) Mustard
(c) Urad
(d) Watermelon

Ans-(d) Watermelon

5. Which of the following farming practice depends upon monsoon, natural fertility of the soil and suitability of other environmental conditions?
(a) Commerical farming
(b) Intensive subsistence farming
(c) Primitive subsistence farming
(d) Plantation

Ans-(c) Primitive subsistence farming

6. What population of India is engaged in agricultural activities?
(a) Two-Third
(b) Three-Fourth
(c) One-Third
(d) Two-Fourth

Ans-(a) Two-Third

7. Important crops like paddy, maize, jawar,bajra etc are grown during which of the following seasons?
(a) Spring
(b) Summer
(c) Monsoon
(d) Winter

Ans-(c) Monsoon

8. What is Primitive Subsistence Farming known as in states like Assam, Meghalaya, Mizoram and Nagaland?
(a) Horticulture
(b) Penda
(c) Jhumming
(d) Milpa

Ans-(c) Jhumming

9. Rice is the subsistence crop in Orissa. In which of the following states is, rice a commercial crop?
(a) West Bengal and Bihar
(b) Jammu and Kashmir
(c) Punjab and Haryana
(d) Tamil Nadu and Kerala

Ans-(c) Punjab and Haryana

10. Which of the following are known as coarse grains?
(a) Wheat and rice
(b) Millets- jawar, bajra and ragi
(c) Pulses-urad,arhar and gram
(d) Oilseeds

Ans-(b) Millets- jowar, bajra and ragi

11. Which of the following crops is the main source of jaggary, khandsari and molasses?
(a) Arhar
(b) Coconut
(c) Linseed
(d) Sugarcane

Ans-(d) Sugarcane

12. Cultivation of coffee is confined to which of the following hills?
(a) Nilgiri
(b) Shivalik
(c) Aravali
(d) None of these

Ans-(a) Nilgiri

13. Which country is the largest producer of oilseeds in the world?
(a) China
(b) India
(c) Pakistan
(d) USA

Ans-(b) India

14. Arabica variety of coffee was initially brought to India from which of the following countries?
(a) Yemen
(b) Vietnam
(c) Japan
(d) Korea

Ans-(a) Yemen

15. Which of the following describes a system of agriculture, where a single crop is grown on a large area?
(a) Shifting agriculture
(b) Plantation agriculture
(c) Horticulture
(d) Intensive agriculture

Ans-(b) Plantation agriculture

16. The three major cropping seasons of India are:-
(a) Aus, Aman and Boro
(b) Rabi, Kharif and Zaid
(c) Baisakh,Paus and Chait
(d) None of the above

Ans-(b) Rabi, Kharif and Zaid

17. Rabi crops are:
(a) sown in winter and harvested in summer
(b) sown in summer and harvested in winter
(c) sown during rainy season and harvested in winter
(d) None of the above

Ans-(a) Sown in winter and harvested in summer

18. A short season between the rabi and kharif season is known as:
(a) Aus
(b) Zaid
(c) Boro
(d) None of the above

Ans-(b) Zaid

19. The two main wheat-growing regions are:
(a) The Ganga-Satluj plains and the Deccan Trap
(b) North-eastern part and eastern-coastal plains
(c) Deccan plateau and Konkan coast
(d) None of the above

Ans-(a) The Ganga-Satluj plains and the Deccan Trap

20. Wheat requires annual rainfall between:
(a) 50 and 75 cm
(b) About 200 cm
(c) 200 and 300 cm
(d) Less than 20 cm

Ans-(a) 50 and 75 cm

21. Which state is the largest producer of bajra?
(a) Haryana
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Maharashtra

Ans-(b) Rajasthan

22. What percentage of our cropped area is covered by oilseeds?
(a) 21
(b) 12
(c) 2
(d) 4

Ans-(b) 12

23. Which is the ideal condition for the growth of sugarcane?
(a) Temperature of 21°C to 27°C and an annual rainfall between 75 cm and 100 cm
(b) Temperature below 17°C and 50 to 75 cm rainfall
(c) Temperature of 25°C and 200 cm of rainfall
(d) None of the above

Ans-(a) Temperature of 21°C to 27°C and an annual rainfall between 75 cm and 100 cm

24. Which of the following is known as golden fibre?
(a) Silk
(b) Jute
(c) Hemp
(d) Cotton

Ans-(b) Jute

25. Rearing of silkworms for the production of silk fibre is konwn as:
(a) Sericulture
(b) Aquaculture
(c) Apeculture
(d) Pisciculture

Ans-(a) Sericulture

Leave a Reply

%d bloggers like this: