Federalism MCQ Civics Social Science Class 10

MCQ Questions for Class 10 Social Science Civics Chapter 2 Federalism MCQ with Answers

Choose the correct answer to the following questions.

Q1. In federalism, power is divided between the various constituent units and:-

(a) Central authority

(b) States

(c) Both (a) & (b)

(d) None of the above

Ans-(a) Central authority

Q2. Belgium shifted from a unitary form of government to:-

(a) Democratic

(b) Federal

(c) Authoritarian

(d) None of the above

Ans-(b) Federal

Q3. In a federal system, the central government cannot order the:-

(a) Principal

(b) Local government

(c) State government

(d) None of the above

Ans-(c) State government

Q4. A system of government in which power is divided between a central authority and various constituent units of the country is called:-

(a) Federalism

(b) Communalism

(c) Socialism

(d) Democracy

Ans-(a) Federalism

Q5. Which country is an example of ‘coming together’ federations?

(a) Belgium

(b) U.S.A

(c) Sri Lanka

(d) India

Ans-(b) U.S.A

Q6. The power to interpret the constitution is with the:-

(a) Courts

(b) Judiciary

(c) State government

(d) Central government

Ans-(b) Judiciary

Q7. The place of Rajasthan where India conducted it’s nuclear tests is:-

(a) Kalikat

(b) Pokharan

(c) Kavaratti

(d) Karaikal

Ans-(b) Pokharan

Q8. The first and major test for  Democratic politics in our country was 

(a) Caste problem

(b) Language problem

(c) Problems related to union territories

(d) Creation of linguistic state

Ans-(d) Creation of linguistic state

Q9. How many languages are included in the Eighth Schedule of the Indian constitution?

(a) 15

(b) 21

(c) 25

(d) 22 

Ans-(d) 22

Q10. Who can make laws relating to the subjects mentioned in the Union list?

(a) Local government

(b) State government

(c) Union government

(d) State and Union

Ans-(c) Union government

Q11. The state which violently demanded that the use of English for official purposes should be continued is:

(a) Kerala

(b) Karnataka

(c) Tamil Nadu

(d) Andhra Pradesh

Ans-(c) Tamil Nadu

Q12. Major steps towards decentralization in India were taken up in:

(a) 1992

(b) 1990

(c) 1991

(d) 1993

Ans-(a) 1992

Q13. Who has special power in administering the Union Territories in India?

(a) Chief minister

(b) Central government

(c) President

(d) Governor

Ans-(b) Central government

Q14. Who is the head of urban local government?

(a) Sarpanch

(b) Ward commissioner

(c) Mukhiya

(d) Mayor

Ans-(d) Mayor

Q15. What is the third tier of government known as?

(a) Village Panchayats

(b) State government

(c) Local-self government

(d) Zila Parishad

Ans-(c) Local-self government

Q16. Which of the following is not an example of a ‘coming together’ federation?

(a) India

(b) Australia

(c) Switzerland

(d) USA

Ans-(a) India

Q17. How many of the world’s 192 countries have federal political systems?

(a) 50

(b) 25

(c) 60

(d) 100

Ans-(b) 25

Q18. Who makes laws on the subjects contained in the concurrent list?

(a) Union government

(b) State government

(c) Both Union and State governments

(d) None of these

Ans-(c) Both Union and State governments

Q19. Rural local government is popularly known as:-

(a) Zila Parishad

(b) Panchayat Samiti

(c) Panchayati Raj

(d) None of the above

Ans-(c) Panchayati Raj

Q20. Who administers the whole district?

(a) Sarpanch

(b) Mayor

(c) District Magistrate or Collector

(d) Sessions Judge

Ans-(c) District Magistrate or Collector

Q21. When power is taken away from Central and State government and given to Local government,it is called:

(a) Distribution

(b) Centralisation

(c) Reorganisation

(d) Decentralisation

Ans-(d) Decentralisation

Q22. Who among the following is called the head of the state at the state level?

(a) Chief minister

(b) Speaker of Vidhan Sabha

(c) Governor

(d) Mayor

Ans-(a) Chief minister

Q23. Which one of the following is not a feature of Federalism?

(a) Two or more levels of government

(b) Different tiers of government govern the same citizen

(c) Courts have the power to interpret the constitution

(d) The central government can order the state government

Ans-(d) The central government can order the state government

Q24. Which of the following governments has two or more levels?

(a) Community government

(b) Coalition government

(c) Federal government

(d) Unitary government

Ans-(c) Federal government

25. In Local-self government institutions at least one-third of all positions are reserved for 

(a) men

(b) women

(c) children

(d) scheduled tribes

Ans-(b) women

Leave a Reply

%d bloggers like this: